ΕΡ: Διάβασα στο Internet, ότι το Power Plate βοηθά στην έκκριση αυξητικής ορμόνης. Ο γιος μου είναι 16 ετών, όχι πολύ ψηλός, περνά πολλές ώρες στο διάβασμα και τον υπολογιστή με αποτέλεσμα να μην γυμνάζεται επαρκώς και έτσι να είναι υπέρβαρος. Μπορεί να βοηθηθεί;

ΑΠ: Όντως η εκγύμναση σε πλατφόρμα δόνησης (Power Plate) βοηθά στην έκκριση αυξητικής ορμόνης η οποία, όχι μόνον βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος, αλλά και αντιμάχεται στην απόθεση λίπους στους ιστούς. Επιπλέον, αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού και της καύσης του λίπους. Δεδομένου ότι μέσα σε 10 λεπτά γυμνάζει όλο το μυϊκό σύστημα φέρνοντας το αποτέλεσμα 90 λεπτών γυμναστικής, πιστεύουμε πως είναι η ιδανική λύση για τον γιο σας, μια που απαιτούνται 2 ή 3 επισκέψεις εβδομαδιαίως.

ΕΡ: Από τα 45 μου κάνω μασάζ 2 φορές την εβδομάδα για το αυχενικό μου σύνδρομο. Παρόλα αυτά, στην παραμικρή αλλαγή του καιρού υποφέρω. Τι παραπάνω μου προσφέρει η φυσικοθεραπεία;

ΑΠ: Με το μασάζ διατηρούμε μια καλή κατάσταση αιμάτωσης της περιοχής, με χαλάρωση των μυϊκών σπασμών σε ένα βάθος περίπου 3 εκατοστών. Η φυσικοθεραπεία με τα μηχανήματα που την υποστηρίζουν, φτάνει σε ένα βάθος 10-12 εκατοστών, επηρεάζοντας οστά- μύες- νεύρα- αγγεία. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι πέρα από την εξάλειψη του πόνου αναχαιτίζει την εξέλιξη του προβλήματος.

ΕΡ: Βρίσκομαι σε προεμμηνοπαυσιακή φάση. Η γυναικολόγος μου, μου σύστησε λεμφική παροχέτευση. Τι ακριβώς θα μου κάνετε;

ΑΠ: Με ηλεκτροθεραπεία θα διεγείρουμε τα λεμφαγγεία ώστε να κινητοποιήσουμε την κυκλοφορία της λέμφου. Στη συνέχεια, με πρεσσοθεραπεία θα αποσυμφορήσουμε τα κάτω άκρα από τις κατακρατήσεις και τέλος, με λεμφικό μασάζ θα διατηρήσουμε την ευεξία και την αγγειοσύσπαση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τα οιδήματα, την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, τις εξάψεις και την κούραση που συνοδεύουν αυτήν τη φάση.

ΕΡ.: Έχω υποβληθεί για πολλά χρόνια σε κορτιζονοθεραπεία. Το μυϊκό μου σύστημα, αλλά και όλος ο οργανισμός μου έχει υποστεί τις συνέπειες. Μπορείτε να με βοηθήσετε και πώς;

ΑΠ: Στην περίπτωση σας, συνεκτιμώντας και τη γενικότερη κλινική εικόνα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με κατάλληλη κινησιοθεραπεία και υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και με μαλάξεις. Το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό από την πρώτη κιόλας θεραπεία!

ΕΡ: Έχω δοκιμάσει Mat Pilates σε αίθουσα γυμναστηρίου. Τι διαφορετικό παρέχετε εσείς και ποια η διαφορά με το Reformer Pilates;

ΑΠ: Τα προγράμματα ασκήσεων Pilates που εφαρμόζουμε είναι personal, από 1 έως 3 άτομα. Η επιλογή των ασκήσεων γίνεται εξατομικευμένα για το κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση, τα μυοσκελετικά προβλήματα και τις προτιμήσεις του.
Το κρεβάτι Reformer διαθέτει ιμάντες και ελατήρια τα οποία λειτουργούν με τη δική σας κίνηση, είτε ως «βοήθεια», είτε ως «αντίσταση», αναλόγως την άσκηση. Με τον τρόπο αυτό αποκτούμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην θέση και η άσκηση γίνεται πιο δυναμική, ενώ ταυτόχρονα αποκλείουμε την πιθανότητα τραυματισμού ή λάθους κατά την άσκηση, καθώς πάντα υπάρχει personal trainer που επιβλέπει την κίνηση σας. Το κρεβάτι αυτό στις περισσότερες θέσεις των ασκήσεων που εφαρμόζονται επάνω του, καταργεί τη βαρύτητα ως προς τη φορά που κινείται η άρθρωση που δουλεύει, οπότε είναι ιδανικό για άτομα με πόνους στα γόνατα, τη μέση, τον αυχένα, τους ώμους, μετά από επεμβάσεις μηνίσκου-χιαστού, σπονδυλικής στήλης, μετά από κατάγματα, κτλ.

ΕΡ: Είδα στο site σας για την θεραπεία TE.C.A.R. Τι διαφορετικό προσφέρει από την κοινή συνεδρία φυσικοθεραπείας;

ΑΠ: Η θεραπεία TE.C.A.R. δημιουργεί μια πηγή ενέργειας εσωτερικά που είναι σε θέση να διεγείρει τη φυσική διαδικασία αναγέννησης και επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και σύντομη (10΄-30΄).
Προσφέρει άμεση αναλγησία την ώρα της εφαρμογής και εμφανή βελτίωση ήδη από την πρώτη συνεδρία στο αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Συνολικά μπορεί να χρειαστούν 3-6 συνεδρίες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παθήσεις, με πάνω από 40 πρωτόκολλα θεραπείας καταχωρημένα από τους κατασκευαστές του μηχανήματος.
Ενδεικτικά, μερικές από τις παθήσεις είναι: φλεγμονές, τενοντίτιδες, οιδήματα, διαστρέμματα, μυϊκές θλάσεις, πόνοι μέσης/αυχένα, μυϊκός σπασμός, πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας , παγωμένος ώμος, αρθρίτιδα.

ΕΡ: Τι είναι το αυχενικό σύνδρομό;

ΑΠ:Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι κάτι που συχνά ακούμε χωρίς να ξέρουμε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε. Αυτό γιατί είναι ένας όρος-ομπρέλα που καλύπτει ένα φάσμα καταστάσεων. Στην προσπάθειά μας λοιπόν να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, πρέπει να έχουμε έστω μια αδρή εικόνα για την περιοχή του αυχένα.

Ο αυχένας είναι το πάνω τμήμα της Σπονδυλικής μας Στήλης, αποτελείται από 7 σπονδύλους, 6 μεσοσπονδύλια διαστήματα και αρκετούς μυς. Σε αυτόν στηρίζεται το κεφάλι μας και φιλοξενείται μια πληθώρα νεύρων. Είναι ένας νευρολογικός κόμβος όπου διέρχονται τα νεύρα που καταλήγουν στα άνω άκρα μας αλλά και τα νεύρα που κατεβαίνουν ακόμη πιο χαμηλά σε όλο το σώμα και καταλήγουν στα κάτω άκρα. Από τον αυχένα περνούν και τα νεύρα που ξεκινούν από όλα αυτά τα σημεία και φέρνουν πίσω στον εγκέφαλο όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες που συλλέγουν. Επίσης είναι μια περιοχή όπου δεν έχει άλλη οστική στήριξη, είναι μόνο αυτοί οι 7 σπόνδυλοι αντιμέτωποι με ένα αρκετά δραστήριο κεφάλι, επομένως κατανοούμε τη δύναμη που πρέπει να καταβάλουν οι μυς της περιοχής αυτής ώστε να το στηρίζουν και να το κινούν με ασφάλεια.

Όταν μιλάμε λοιπόν για Αυχενικό Σύνδρομο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δε μιλάμε για κάποια πάθηση, αλλά αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που εντοπίζονται στον αυχένα, είτε είναι απλές είτε είναι πολύ έντονες ενοχλήσεις που μας καθιστούν δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά μας. Τα συνήθη συμπτώματα είναι ευαισθησία, πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα. Μπορούμε όμως να έχουμε συμπτώματα και στο κεφάλι με πονοκεφάλους και ιλίγγους ή στα άνω άκρα με μουδιάσματα, μειωμένα αντανακλαστικά και ελλιπή αισθητικότητα, σπανιότερα εντοπίζονται αυτά τα συμπτώματα και στα κάτω άκρα.

Πίσω από την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων υπάρχει μια μεγάλη λίστα αιτιών. Αναφορικά, ώστε να έχουμε μια γενική εικόνα των αιτιών, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε μυοσκελετικά, νευρολογικά ή παθολογικά. Τα μυοσκελετικά είναι τα συνηθέστερα όπου και αναφερόμαστε σε κακή στάση του σώματος, σε ασυνήθιστα έντονη ή λάθος άσκηση, τροχαίο ατύχημα που προκαλεί τραυματισμό, παχυσαρκία, κάποια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πολλά άλλα. Έτσι ασκείται πίεση σε κάποιο νεύρο το οποίο προκαλεί την έναρξη των συμπτωμάτων. Στα νευρολογικά αίτια μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται οι  νευρίτιδες και οι βλάβες των περιφερικών νεύρων οι οποίες μπορεί να προκληθούν από καταχρήσεις, τραυματισμούς, όγκους και άλλα. Στις παθήσεις μπορούμε να βρούμε συγγενείς ανωμαλίες, γενετικές καταστάσεις και οργανικές παθήσεις που επηρεάζουν δομικά την περιοχή του αυχένα, όπως το ραιβόκρανο ή προκαλούν αντανακλαστικά συμπτώματα εκεί, όπως προβλήματα με την καρδιά και τους πνεύμονες.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο και όλοι θέλουν το ίδιο, να απαλλαγούν ή να γίνει πιο ανεκτή η κατάστασή τους. Η θεραπεία φυσικά ξεκινά και τελειώνει στην αντιμετώπιση της αιτίας για την οποία ο κατάλληλος γιατρός θα δώσει την κατάλληλη αγωγή. Τα συμπτώματα όμως μπορούν, τις περισσότερες φορές, να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους με διάφορους τρόπους, ώστε να είμαστε λειτουργικοί και να μη πονάμε. Και πάλι ο γιατρός θα δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα γίνει αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τη χρήση κηδεμόνων (τα γνωστά σε όλους κολάρα), την αλλαγή της καθημερινότητάς μας σε πιο εργονομική, και τη φυσικοθεραπεία.

Η φυσικοθεραπεία έχει διάφορα εργαλεία για να μας βοηθήσει. Υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα που αξιοποιούν τις ιδιότητες του νερού ή διοχετεύουν ιδανικά το ρεύμα στο σώμα προς όφελός μας. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας την υπερσύγχρονη μέθοδο TECAR  καθώς και εξελιγμένα μηχανήματα διαθερμίας, υπερήχων και laser, όπου θα καλύψουν κάθε διαφορετική ανάγκη αποκατάστασης. Επιπλέον η μάλαξη είναι ένα βασικό εργαλείο που με τους σωστούς χειρισμούς ανακουφίζει την περιοχή και προσφέρει ακόμα σωρεία θετικών επιδράσεων. Ακόμη η άσκηση είναι ισχυρό μέσο, το εξατομικευμένο ασκησιολόγιο που δημιουργούμε με βάση τις ιδιαιτερότητες και αποκλειστικά για τις ανάγκες του κάθε ασθενή είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει όλη την κλινική του εικόνα. Στο χώρο μας θα βρείτε το σύστημα PSS και την τεχνική Pilates. Η ποικιλία αυτή μας παρέχει τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε επακριβώς το πρόγραμμα σε κάθε στάδιο αποθεραπείας κάνοντάς το παράλληλα εύκολο και φιλικό για τον κάθε ασθενή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθώντας το πρόγραμμα αποθεραπείας, ασθενείς μας βελτιώθηκαν τόσο που απέφυγαν καταστάσεις που οδηγούνταν στο χειρουργείο.

Σημαντικό λοιπόν είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και κατόπιν να σχεδιάσουμε μαζί ένα πρόγραμμα θεραπείας για τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της υγείας και της καθημερινότητάς σας.

Ρωτήστε μας

Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οποιαδήποτε απορία ή να αποστείλετε το ερώτημα σας μέσω της ακόλουθης φόρμας. Το μήνυμα σας θα αποσταλεί απευθείας στο προσωπικό μας, το οποίο θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.